5,000 Pengunjung Meriahkan Pameran Ketenteraan, Demonstrasi Keupayaan Tentera Darat

5,000 Pengunjung Meriahkan Pameran Ketenteraan, Demonstrasi Keupayaan Tentera Darat

PORT DICKSON, 10 MAC – Kira-kira 5,000 pengunjung hadir menyaksikan Pameran Ketenteraan dan Demonstrasi Keupayaan Tentera Darat yang diadakan di Pantai Saujana, Port Dickson, hari ini.

Program ini diadakan bersempena Hari Tentera Darat Ke-85 yang disambut pada 01 Mac lalu.

Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Dato’ Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan turut hadir menyaksikan persembahan yang diadakan.

Ketika bercakap di sidang media Menteri Besar berkata, beliau yakin dengan komitmen dan taraf profesional yang ditunjukkan setiap anggota tentera jelas menunjukkan kesiapsiagaan mereka dalam keadaan yang baik dan sentiasa bersedia untuk ditugaskan mempertahankan kedaulatan negara.

“Saya bagi pihak kerajaan dan rakyat Negeri Sembilan amat berterima kasih kepada seluruh warga Tentera Darat yang sentiasa memberikan kerjasama dan sentiasa bersiap sedia memberikan apa jua pertolongan bukan sahaja di medan tetapi ketika adanya bencana alam yang berlaku,” katanya.

Acara yang diadakan selama tiga hari bermula semalam sehingga 11 Mac ini memberi peluang kepada orang ramai melihat aset-aset tempur dan bantuan tempur yang dimiliki oleh Tentera Darat dalam misi mempertahankan negara.

Bagi segmen pameran, antara aset yang dipamerkan adalah kenderaan tempur seperti Pendekar, Gempita, Adnan dan G-Wagon. Selain itu, pensenjataan pasukan infantri, komunikasi dan jurutera turut diperlihatkan kepada umum.

Acara utama yang diadakan adalah Demonstrasi Keupayaan Tentera Darat yang bertujuan memperlihatkan keupayaan dan tindakbalas Tentera Darat di dalam melaksanakan operasi iaitu serangan pantai, operasi menyelamatkan tebusan serta penyusupan dari udara dan air.

Antara lain, persembahan Hybrid Real Fighting yang menggabungkan seni mempertahankan diri Silat, Taekwondo dan Kombat Gerak Khas.

Penutup kepada acara demonstrasi ini ialah persembahan pancaragam dan Drumline Tentera Darat yang mengalunkan pelbagai muzik dan lagu.

Turut hadir Panglima Tentera Darat, Jeneral Tan Sri Dato’ Sri Zulkiple Haji Kassim.