BN Negeri Sembilan Sasar Dua Lagi Kerusi

BN Negeri Sembilan Sasar Dua Lagi Kerusi

SEREMBAN – BN Negeri Sembilan menyasarkan kemenangan di dua lagi kerusi parlimen iaitu Seremban dan Teluk Kemang pada PRU14.

Pengerusinya, Datuk Seri Mohamad Hasan berkata, ia menjadikan jumlah keseluruhan kerusi parlimen yang ingin dimenangi sebanyak tujuh kerusi berbanding lima kerusi sebelum ini.

“Pada PRU13, daripada lapan kerusi parlimen di Negeri Sembilan, BN menang lima kerusi parlimen. Melihat gerak kerja jentera parti, saya yakin kita ada peluang untuk menang di dua lagi kerusi parlimen iaitu Seremban dan Teluk Kemang pada PRU14.

“Paling penting kita perlu kerja kuat, elakkan berlaku masalah dalaman parti dan tidak mustahil kita boleh merampas kembali kerusi itu daripada pembangkang,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini, semalam.

Menurutnya, pemilihan Ketua Pemuda MCA, Datuk Chong Sin Woon sebagai calon parlimen Seremban adalah terbaik kerana memenuhi kriteria pemimpin berwibawa, tiada masalah dalaman dan orang muda.

Mohamad yang juga Menteri Besar berkata, beliau cukup yakin parti itu akan menang mudah di parlimen berkenaan, begitu juga di Teluk Kemang.

“Sebab itu Umno perlu menang di Dun Sikamat, menang selesa di Dun Ampangan dan kekalkan majoriti kemenangan di Dun Lenggeng.

“Kalau ini kita boleh capai, kita boleh menang dan kalau kita kalah pun di beberapa kerusi, saya harap kita tidak kalah banyak. Harapan saya nak Negeri Sembilan hadiahkan dua lagi kerusi parlimen kepada BN untuk tubuhkan sebuah kerajaan pusat yang stabil ,” katanya.

Bagi kerusi Dun pula, beliau meletakkan sasaran menang lebih daripada 2/3 iaitu 26 kerusi berbanding 22 kerusi pada PRU13.

Katanya, soal calon memainkan peranan penting dalam memastikan kemenangan BN.

“Kita bukan lagi di tahun 70-an, di mana waktu itu parti menjadi pendokong utama kepada kemenangan. Sekarang orang nak tengok siapa calon yang akan membawa nama parti.

“Jadi, kita perlu berhati-hati dan buat saringan calon paling layak dan tiada apa-apa isu. Dalam kalangan kita juga jangan bergaduh dan sabotaj dari dalam. Kalau ini dapat diselesaikan, banyak kerusi kita akan menang kerana pada PRU13, kita kalah pun bukan kerana pembangkang kuat, tapi masalah dalaman parti,” katanya.

Pada PRU13, Parlimen Seremban dimenangi DAP yang turut menang di tiga kerusi Dun iaitu Lobak, Nilai dan Temiang, manakala Sikamat dikuasai PKR, Umno pula menang di Ampangan dan Lenggeng. Manakala BN menang di 22 kerusi Dun. – SH