Daki Bukit Promosi Kampung

Daki Bukit Promosi Kampung

JELEBU – Dengan ketinggian 635 meter dari aras laut, sekumpulan pendaki berjaya sampai ke puncak Bukit Batu Beras, Kampung Bemban di sini.

Bukit yang didakwa kurang diketahui akan kewujudan bagi tujuan pendakian, mampu memberi kepuasan kepada para pendaki apabila berjaya sampai ke puncak.

Berikutan itu, kumpulan belia Kampung Bemban mengambil peluang tersebut menganjur pendakian diketuai Zulkanain Abdul Rahim dengan Ketua Malimnya, Abdul Samad Mubin.

Zulkanain berkata, pendakian mengambil masa kira-kira 1 jam 30 minit iaitu 80 peratus mendaki dan bakinya keadaan mendatar.

“Usaha ini antara lain, kita dapat promosikan produk pelancongan di Kampung Bemban yang akhirnya menjana pendapatan penduduk setempat.

“Bukit Batu Beras ini kawasan baru untuk tujuan pendakian, tidak ramai yang tahu.

“Ia kawasan batu granit yang besar dan mempunyai pemandangan yang cantik, selain trek mencabar,” katanya.

Ujarnya, selain mengeluarkan peluh, para pendaki berpeluang mengharungi sungai, menikmati keindahan sawah padi, kebun sayur dan nangka serta bukit bukau yang sangat cantik ketika menyusuri bukit termasuk sewaktu berada di puncak.

“Syukur keselamatan pendaki antara keutamaan kami dan secara tidak langsung dapat memberi kelainan dalam setiap pengalaman pendakian melalui bukit yang berbeza,” katanya.