Timbalan Pengerusi Persatuan Penternak Ikan Laut Malaysia (MFFAM), Mohamed Razali Mohamed yang mewakili 45 penternak, berkata caj 40 sen bagi satu meter persegi sangkar yang dikenakan kerajaan negeri amat membebankan ekoran hasil pengeluaran ikan semakin menurun saban tahun, di samping faktor ekonomi tidak menentu.

Beliau berkata caj TOL yang tinggi itu juga menyebabkan penternak ikan sangkar berkenaan tidak mampu melunaskannya dan hal tersebut turut menghalang mereka daripada memperbaharui lesen Sistem Kultur Laut (SKL) sehingga bayaran diselesaikan.

Katanya, tanpa lesen SKL, penternak tidak boleh mengoperasikan sangkar dan menggaji pekerja seperti biasa dan ia turut menjejaskan pendapatan golongan tersebut menyebabkan mereka akan lebih sukar menjelaskan caj TOL pada masa depan.

Disebabkan itu, beliau berkata pelbagai rundingan dilakukan namun menemui jalan buntu dan kini, perkara tersebut diburukkan lagi apabila penternak diberi notis rasmi perobohan sangkar oleh kerajaan negeri pada 21 Feb lepas kerana tidak membayar caj TOL.